Niewątpliwie przyjemnie byłoby móc jest codziennie na obiad schabowy z kapustą, na deser ciasto z kruszonką i popijać kremowe latte macchiato, ale kiedy pomysł przychodzi do głowy od razu pojawia się myśl niechcianych wzdęć, bólu brzucha i wzrost cholesterolu.
Dlatego dziś podrzucam wam przepis, który dla mnie stanowi pomysł na obiad, ale może być też kolacją czy przekąską podczas wizyty przyjaciół.
Przepis dla 2 osób
- połowa średniej wielkości brokułu
- połowa sera koziego typu feta
- pół szklanki ziaren słonecznika
- połowa puszki czerwonej fasoli
Sos:
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- zioła prowansalskie
- łyżeczka octu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj brokuły z kilkoma kroplami octu (zachowają swój zielony kolor). Odcedź fasolę, ale jej nie przelewaj wodą. Pokrój fetę w kostkę (mi nigdy nie udaje się to idealnie ) :) wymieszaj wszystkie składniki ze sobą o polej przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz