Brokuł. kozi ser i fasola- lekki i szybki letni obiad.


Niewątpliwie przyjemnie byłoby móc jest codziennie na obiad schabowy z kapustą, na deser ciasto z kruszonką i popijać kremowe latte macchiato, ale kiedy pomysł przychodzi do głowy od razu pojawia się myśl niechcianych wzdęć, bólu brzucha i wzrost cholesterolu.




Dodając do tego wszystkiego codzienne obowiązki domowe, zawodowe czy rodzinne musimy szukać przepisów i inspiracji na szybkie, smaczne i zdrowe posiłki.

Dlatego dziś podrzucam wam przepis, który dla mnie stanowi pomysł na obiad, ale może być też kolacją czy przekąską podczas wizyty przyjaciół.

Przepis dla 2 osób


  • połowa średniej wielkości brokułu
  • połowa sera koziego typu feta 
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • połowa puszki czerwonej fasoli 
 Sos:

  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka octu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ugotuj brokuły z kilkoma kroplami octu (zachowają swój zielony kolor). Odcedź fasolę, ale jej nie przelewaj wodą. Pokrój fetę w kostkę (mi nigdy nie udaje się to idealnie ) :) wymieszaj wszystkie składniki ze sobą o polej przygotowanym sosem.












Komentarze